Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danthai.dk/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464
En race for dig?

SPK logo farvekode 8dc63fThai Ridgeback DogDKK logo rgb udenbaggrund

Mah Lung Ahn
Spidshundeklubben raceinfo

Thai Ridgeback Dog

Mah Lung Ahn
SPK logo farvekode 8dc63f

Made by thai foto Mouss Diouf ThaiEn race for dig?

Lad det være sagt fra starten: En Thai Ridgeback Dog kræver en stor del 'hundeforstand', tålmodighed og godt kendskab til hundesprog. Den er blandt andet derfor IKKE velegnet som begynderhund.

Det kan være svært at holde disse hunde indenfor hegnet; de er dygtige klatrere, springer højt og kan nemt forcere hegn op til 1,8m.

Racens temperament adskiller sig meget fra temperamentet hos de racer, vi normalt omgås, så at få en TRD i familien, vil være som at træde ud i ukendt land.

Racen kræver 100%, fuldtidsengagement. Opdragelsen er en livslang opgave, som først ender den dag I siger endeligt farvel til hinanden.

DU skal holde kontakten til hunden. Det DU 'tilbyder', skal være interessant nok til, at hunden vælger dig. TRD'en er meget selvstændig, og du må ikke forvente, at den automatisk søger og tilvælger dig. Hvis dit engagement ikke er tilsted, kan du nemt (og hurtigt) ende op med en problemhund.

OBS! Omkring pubertetsstart, ved 6-7 månedersalderen, sker pludselig et 'tilbageskridt' i hundens socialisering. Den virker fra een dag til næste mistroisk, ulydig, udfordrende og uopdragen. Den er slet ikke som den søde hvalp du så dagen før. Når det sker, er det ultra vigtigt, at du virkelig er der for din hund, og viser det tydeligt. Det kan ikke siges klart nok: Du skal holde hovedet koldt og holde styr på Verden for den forvirrede teenager. Du skal være rolig, berolige og rose. Det går over igen.
Denne fase kan gentage sig yderligere et par gange, indtil hunden er helt voksen.

En veltilpasset TRD er meget fokusseret på sin nærmeste familie, og personer den har accepteret. Den er nysgerrig og intelligent og kan lære rigtig mange ting, på sine egne betingelser og altid med holdningen 'Hvad får jeg ud af det her?' 

Træning/læring skal altid foregå i en positiv ånd og på hundens betingelser. Det er ikke muligt at opnå et godt resultat ved at true/tvinge en TRD. Den vil trække sig og blive utryg. 

Her er tale om en sensitiv, opmærksom hund, der skal føle sig tryg ved sine personer for at fungere optimalt.

Først for forholdsvis få år siden blev disse  hunde indlemmet i menneskets verden. Inden da var de paria-hunde og levede selvforsørgende i periferien af menneskesamfundet. 

Mentalt ligger paria-tilværelsen ganske tæt under overfladen hos de fleste Thai Ridgebacks, noget der i høj grad påvirker deres væremåde. Mad i nå-højde er mad til hunden, hvilket man lige så godt kan acceptere og tage hensyn til fra dag 1. Jagtinstinktet er udpræget, og de er ekstremt hurtige. Fugle fanges i flugten og mindre pattedyr er let bytte. Det handler grundlæggende om overlevelse. 

Af samme årsag er en TRD meget opmærksom på sine omgivelser, og kan, set fra vores side, reagere uforståeligt på f.eks. synsoplevelser og lydindtryk. Mange kan forekomme nervøse i mørke, regere på personer, der opfører sig, i hundens øjne, unormalt eller udviser en afvigende opførsel.

Disse hunde er med andre ord fra naturens side skeptiske og reserverede, og alle hvalpe skal gennem grundig, positiv socialisering lære at begå sig i vores verden.